Bebekler doğdukları andan itibaren kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek fiziksel ve bilişsel kapasitede olmadıkları için bakıma ihtiyaç duyarlar. Onlara birincil bakım veren ihtiyaçlarını karşılayan kişi annedir. Peki çocuklar sadece beslenme ihtiyaçlarından dolayı mı annelerine bağlanırlar? Harlow bu sorunun cevabını bulmak için maymunlar üzerinde bir deney gerçekleştirmiştir.
1950’li yıllarda Harry Harlow’un yaptığı sahte annelik deneyine göre; yavru bir maymun doğar doğmaz annesinden ayrılmıştır. İki tane anneyi temsil eden düzenek kurulur. Bunlardan bir tanesinin bedeni tel silindirlerden oluşturulmuştur ve bu telden yapılan anneye bir biberon takılmıştır. Diğer sahte annenin bedeni ise yumuşak dokulardan oluşturulmuştur. Deneyin amacı; yavru maymunun yumuşak anneyi mi yoksa süt içebileceği telden anneyi mi seçeceğini görmektir.
Deney sırasında, yavru maymunun telden olan anneyi sadece acıktığı zaman kullanıp geri kalan zamanlarda yumuşak annenin yanında vakit geçirdiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak anne-çocuk arasındaki bağın sadece beslenme ihtiyacıyla sağlanamadığı, aynı zamanda şefkatin ve duygusal bağlanmanın da önemi olduğu görülmüştür.