Bulunduğu tüm ortamlarda ilgiyi üzerinde tutmak isteyen ve bunun için abartılı davranışlarda bulunmaktan çekinmeyen insanlarda histrionik kişilik bozukluğu olabilir. Peki, histrionik kişilik bozukluğu nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? Histerik kişilik bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?
Histerik insanların en büyük özelliği, sürekli olarak dikkat çekmeye çalışmalarıdır. Yaşananları olduğundan dramatize ederler ve dikkat çekebilmek için yalana başvurabilirler. Abartılı neşe ya da hüzün yaşarlar. Yüz mimikleri ve beden dilleri aşırıya kaçar.
Histrionik insanlar çevrelerindeki insanlardan oldukça kolay etkilenmektedirler. Dış görünüşlerine çok büyük ilgi gösterirler. Sürekli çekici bir görüntüye sahip olmak için çabalarlar. Dünyanın kendi etraflarında döndüğünü zannederler. Bulundukları ortamlarda bütün ilginin kendilerinin üzerinde olmasını isterler. Bunu başaramadıkları anlarda kışkırtıcı, tahrik edici, şaşırtıcı ya da teşhirci hareketlerde bulunabilir, sözler sarf edebilirler. Sevgiye ve şefkate ihtiyaçları varmış gibi görünür fakat ilişkilerinden de bir o kadar hızlı kaçarlar. Sağlam temelleri olan ilişkiler kuramazlar. Çevrelerine karşı doğru insanı bulamamış izlenimi çizebilirler. Bunun aksine kısa süren ve yüzeysel geçen ilişkileri olur. Teşhirci yapıları yüzünden dışarıdan bakıldığında aktif bir cinsel yaşama sahiplermiş gibi görünürler. Çoğu zaman bu durum tam tersi yöndedir.
Histerik kişilik bozukluğu tedavi sürecinde en önemli tedavi tekniği hiç kuşkusuz psikoterapidir, terapi süreci genellikle zorlayıcı olmaktadır. Bunun nedeni kişinin kendisini terapiste anlatmakta tam olarak dürüst olamamasıdır. Terapi sürecinde terapistin danışanı ile iyi bir ilişki kurması, karşılıklı güvenin sağlanması için çok önemlidir. Danışan, ancak iyi bir güven ortamında tam anlamıyla dürüst olarak kendisini ifade edecektir.
Psikoterapi sürecinde danışana cesaretlendirici, güven verici ve tehdit içermediği hissettirilen bir destek verilmelidir. Verilecek olan destekleyici psikoterapi ile duygusal yönden yaşanan rahatsızlıklar azaltılabilir, danışanın özgüveni arttırılabilir. Danışanın semptomlarını azaltmak için terapistin olabildiğince özenli ve sempatik dinleme yöntemi kullanması gerekmektedir.
Psikoterapide kullanılacak olan psikanalitik – psikodinamik teknikler ve bilişsel terapiler oldukça büyük yarar sağlamaktadır. Öte yandan ülkemizde sık tercih edilmese de, grup terapileri de büyük etki etmektedir.